Pravidlá

21. apríla 2020, Darina Matichová, Nezaradené

Nákupný vozík, tlačí ho pred sebou pomalým tempom. Presne oproti mne, do tváre jej veľmi nevidím, ale čosi tu nesedí. Hodiny, prebleskne mi hlavou, vedela som.

Nákupy v obchodoch, presne o nich je reč. Robíme ich všetci, niekto denne, iní jedinci niekoľkokrát do týždňa. Každý podľa svojej potreby. Kedysi také jednoduché, bez akýchkoľvek dodatočných pravidiel. Otváracie hodiny úplne stačili, všetci sa im dokázali prispôsobiť. Otvorený obchod alebo zatvorený, nič viac.

Tak bolo kedysi, dnes však okolo nás úraduje koronakríza a všetko zaužívané prestáva platiť. Nákupy, aj na tomto poli je odrazu všetko inak. Akosi priveľa príkazov, odrazu sa používa iný vchod, zadný. A kdesi v tom priestore mohutný, poriadne urastený chlapík. Nemení miesto, len počíta a sleduje vchádzajúcich zákazníkov. Zvláštny prístup, každého si poriadne premeria. Odrazu zodvihne ruku v gumených rukaviciach. „Stop!“ zaznie z jeho úst.

A je to tu, zasa ktosi pozabudol na pravidlá. Vlastne, nemusí to tak byť, je tu aj iná možnosť. Úmysel, ani ten sa nedá vylúčiť. Hodiny, opäť sme pri nich, od deviatej do dvanástej nakupujú seniori. Len oni, nikto iný. Lenže, v dlhom rade je toľko tých, ktorí by potrebovali len nejakú maličkosť. A dôvod? U každého sa nejaký nájde.

Dvanásť, pravé poludnie, hodiny vyhradené pre najstarších sú za nami. Rad z parkoviska sa začína hýbať. Konečne, chce sa povedať všetkým, ktorí trpezlivo čakali. Také jednoduché to však nebude, dovnútra sa dostane len niekoľko jedincov. „Postupne, len po niekoľkých,“ upokojuje dav improvizovaný strážca poriadku. „Hlavne, že dôchodcovia nakupujú aj popoludní, keď my ideme z práce,“ ozýva sa ktosi. Nervozita narastá, v niektorých aj agresivita.

Streda 22. apríla prichádza zmena, krízový štáb rozhodol. Nové pravidlá, nákupné hodiny seniorov budú o hodinu kratšie a v sobotu neplatia. Ale mení sa ešte čosi, najstarší mimo určených hodín už nenakúpia, budú sa musieť prispôsobiť.

Sociálna sieť, príležitosť pre všetkých, každý môže vyjadriť názor. Množstvo komentárov pod avizovanou novinkou v oblasti nakupovania, tábor spokojných i tých, ktorí sú proti. Komu dať za pravdu? A je možné ju vôbec nájsť?