Založ si blog

Chúťky

Prízemie, prvé poschodie. Krok váhavý, postáva kdesi v priestore. Rozhodne sa po chvíli, priamo pred ním schody. Žiadna klasika z nohy na nohu, práve naopak, eskalátory, priestranné, moderné. Jedným i druhým smerom, všetko premyslené do najmenšieho detailu. Okolo biely mramor, pôsobí elegantne, páči sa takmer každému oku.

Nákupy, najmä tie sú v týchto miestach dôležité. Každý potrebuje čosi, jeden to, ďalší niečo iné. Oproti nemu dve ženy, mladšie ročníky, v rukách niekoľko tašiek. S potlačou, nakúpili niekoľko značiek. Šikovný pozorovateľ a ich módny vkus odhalený. Ale nie, nezaujímajú ho, je to len taká malá hra, aby nebola nuda.

Schody, ďalšie v poradí, smer hore, druhé poschodie je cieľ. Noha, už je tam, necháva sa viezť. Bez námahy, tak je to moderné. Koniec, cesta sa skončila, najvyšší čas vystúpiť. Ľudí plno, vpravo niekoľko stolov so stoličkami. Okolo čašníčka, starostlivosť o zákazníkov je dôležitá. Káva, čaj, raňajky, v tomto čase dokonca olovrant. Nič z toho, na to sem neprišiel. Brucho má naplnené, jeho pohnútky sú kdesi inde. Kráča, presne vie kam. Bol tu už toľkokrát, je to jeho miesto. Oproti nemu muž, vyšší, štíhly s hustou bradou v krátkom tričku. Na rukách dieťa, opreté o jeho telo, len maličké nožičky mu visia kdesi vo vzduchu. Občas sa pohnú, je to ešte len bábätko.

Sedačka, obyčajná, potiahnutá farebnou koženkou. Zloží sa, nohy natiahne pred seba. Žltá bunda, okolo krku šál, v ruke čiapka. Pôsobí tak divne, akoby mu bola zima. Možno, napadne nezainteresovanému, dnes je vonku skutočne veterno. Sedí a pozerá. Priamo pred seba, toľko detského džavotu, rozlieha sa z každej strany. Akoby aj nie, detské ihrisko dokáže zaujať. Vonku zima, aspoň tu vo vnútri je príjemne. Aj detvákom sa to páči, každé z nich si tu čosi nájde. Pohyblivá skladačka je v obliehaní, všetky sa jej chcú dotknúť.

Nevydrží, už niekoľko minút stojí. Jeho pohľad, čosi tu nesedí. Rodič? Určite nie, žiadny z týchto drobcov mu nepatrí. Kdesi v rohu drobné chlapča lieta po kolenách s autíčkom. Púta ho, dychtivo sleduje každý jeho pohyb. Tie oči, zrkadlí sa v nich akási túžba, chúťky. Nič zvyčajné, skôr čosi zvrátené. Je to tam, stačí sa dobre pozerať. Matka, stojí kdesi povedľa, pozorná, všímavá. Zbadá ho, monitoruje každý detail. Nie, jej dieťaťu neublíži, berie ho do náručia. Detská hlávka položená na jej tele, musí ho ochrániť, je to jej povinnosť.

Tag:

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

Hnedá

03.03.2024

Vôňa, vráža mi do nosa. Nádhera, kávové zrná, mám ich pred očami. Tie tvary, zbožňujem ich vo všetkých podobách. Akoby som sa práve ocitla v reklamnom spote, kochám sa pohľadom na ne. „No, len sa na ne pozri!“ chcem vykríknuť a dať to na známosť všetkým. Nech vedia, kde je ich krása a chuť. Áno, tá chuť dostane každého. Musí, nedá sa jej odolať. [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.