Založ si blog

V meste

Chalan. Úplne obyčajný, takých v našom meste je. A nielen tam, po celom Slovensku. Ale zostaňme v Bratislave, bude to tak lepšie.

Študent vysokej školy, vysoký, štíhly, nič výnimočné na ňom nie je. Klasika, aj on sám o sebe tak hovorí. Študuje humanitný odbor v Bratislave, inak pochádza z malej dedinky stredného Slovenska. Odvialo ho, ako vravia jeho rodičia. Popri štúdiu má v hlave všakovaké túžby, jedna z nich je vodičský preukaz. Čosi, čo doteraz nevlastnil.

Rozhodol sa, autoškola bola v pohode. Najprv teoretická príprava, potom praktická časť, jazdy ho priblížili k dosiahnutiu cieľa. Inštruktor prísny chlapík, inak fajn. Zvládal, len občas vyskočili nejaké drobnosti.

Absolvované, ešte záverečná skúška a potom. Sníva, predstavuje si svoje auto. Aké by asi bolo? Nevie, nároky nemá, postačí mu čokoľvek. Nemusí to byť hneď, neponáhľa sa, naučil sa skromnosti. Doma to bolo komplikované, otec momentálne bez práce, aj štúdium vysokej školy je malý zázrak.

Cvičisko, jazda v spoločnosti policajta, aj kolená sa mu trocha roztriasli. Inak fajn, veril si a nemýlil sa. Dopadlo to výborne. Ešte niekoľko dní a vytúžený doklad bude v jeho rukách. Vodičský preukaz, má ho, dôležitá plastová kartička. Hurá, chce sa mu vyskočiť poriadne vysoko.

Auto, malé, červené, ale jeho, zaparkované priamo pred domom. Podarilo sa, aj ojazdené urobí dobrú službu. Brigády v blízkom supermarkete spravili svoje, pomohli s potrebnou hotovosťou. Ide sa, dnes to bude jeho prvá samostatná jazda. Rešpekt má obrovský, cíti zodpovednosť, keby bol problém, už mu nikto nepomôže. Žiadny inštruktor, nič také.

Zvuk, jeho prvý štart, to je krása, cez bočné uličky sídliska sa dostáva na hlavnú cesu. Je opatrný, ešte stále je len na začiatku. Premávka pomerne hustá a on ako jej súčasť. Nádherný pocit, dokázal by o ňom hovoriť ešte dlho. Ale nebolo by to dobré, musí sa koncentrovať. Tachometer ukazuje päťdesiat, najvyššia povolená rýchlosť v meste, ale vytrubovanie za ním akosti neutícha. Nepríjemné, rýchla kontrola zrkadiel, možno pomôže. Priamo za ním čierny mercedes, veľký, najmodernejší model. Lenže bezpečná vzdialenosť žiadna, možno by ho aj potlačil, keby sa dalo. Zúrivé manévre, netrvá dlho, už je vo vedľajšom pruhu. Predbieha, gestikuluje. A to všetko smerom k nemu. Snaží sa, jednoducho si ho nevšíma. Križovatka, niekoľko priechodov pre chodcov. Bez semaforu, len tak s prednosťou sprava. A priechody pre chodcov, je ich hneď niekoľko. Nech sa páči, kývne rukou smerom k starším manželom stojacim pri krajnici.

Trúbenie, už zasa, komusi sa nepáči, určite mu adresoval niekoľko vulgárnych nadávok. A nech, je to jeho auto a spraví to presne tak, ako ho to naučili v autoškole. Musí vydržať, aj inštruktor to tak hovoril. Dá na neho, bol to fajn chlapík.

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.