Založ si blog

V meste

Chalan. Úplne obyčajný, takých v našom meste je. A nielen tam, po celom Slovensku. Ale zostaňme v Bratislave, bude to tak lepšie.

Študent vysokej školy, vysoký, štíhly, nič výnimočné na ňom nie je. Klasika, aj on sám o sebe tak hovorí. Študuje humanitný odbor v Bratislave, inak pochádza z malej dedinky stredného Slovenska. Odvialo ho, ako vravia jeho rodičia. Popri štúdiu má v hlave všakovaké túžby, jedna z nich je vodičský preukaz. Čosi, čo doteraz nevlastnil.

Rozhodol sa, autoškola bola v pohode. Najprv teoretická príprava, potom praktická časť, jazdy ho priblížili k dosiahnutiu cieľa. Inštruktor prísny chlapík, inak fajn. Zvládal, len občas vyskočili nejaké drobnosti.

Absolvované, ešte záverečná skúška a potom. Sníva, predstavuje si svoje auto. Aké by asi bolo? Nevie, nároky nemá, postačí mu čokoľvek. Nemusí to byť hneď, neponáhľa sa, naučil sa skromnosti. Doma to bolo komplikované, otec momentálne bez práce, aj štúdium vysokej školy je malý zázrak.

Cvičisko, jazda v spoločnosti policajta, aj kolená sa mu trocha roztriasli. Inak fajn, veril si a nemýlil sa. Dopadlo to výborne. Ešte niekoľko dní a vytúžený doklad bude v jeho rukách. Vodičský preukaz, má ho, dôležitá plastová kartička. Hurá, chce sa mu vyskočiť poriadne vysoko.

Auto, malé, červené, ale jeho, zaparkované priamo pred domom. Podarilo sa, aj ojazdené urobí dobrú službu. Brigády v blízkom supermarkete spravili svoje, pomohli s potrebnou hotovosťou. Ide sa, dnes to bude jeho prvá samostatná jazda. Rešpekt má obrovský, cíti zodpovednosť, keby bol problém, už mu nikto nepomôže. Žiadny inštruktor, nič také.

Zvuk, jeho prvý štart, to je krása, cez bočné uličky sídliska sa dostáva na hlavnú cesu. Je opatrný, ešte stále je len na začiatku. Premávka pomerne hustá a on ako jej súčasť. Nádherný pocit, dokázal by o ňom hovoriť ešte dlho. Ale nebolo by to dobré, musí sa koncentrovať. Tachometer ukazuje päťdesiat, najvyššia povolená rýchlosť v meste, ale vytrubovanie za ním akosti neutícha. Nepríjemné, rýchla kontrola zrkadiel, možno pomôže. Priamo za ním čierny mercedes, veľký, najmodernejší model. Lenže bezpečná vzdialenosť žiadna, možno by ho aj potlačil, keby sa dalo. Zúrivé manévre, netrvá dlho, už je vo vedľajšom pruhu. Predbieha, gestikuluje. A to všetko smerom k nemu. Snaží sa, jednoducho si ho nevšíma. Križovatka, niekoľko priechodov pre chodcov. Bez semaforu, len tak s prednosťou sprava. A priechody pre chodcov, je ich hneď niekoľko. Nech sa páči, kývne rukou smerom k starším manželom stojacim pri krajnici.

Trúbenie, už zasa, komusi sa nepáči, určite mu adresoval niekoľko vulgárnych nadávok. A nech, je to jeho auto a spraví to presne tak, ako ho to naučili v autoškole. Musí vydržať, aj inštruktor to tak hovoril. Dá na neho, bol to fajn chlapík.

Farby, 2. časť

18.07.2024

Strach. Krátke slovo z niekoľkých písmen. Prežívam ho. Hrozné, do uší sa mi tlačia zvuky. Všakovaké, niektoré pôsobia tupo, iné nie. Obávam sa, najviac tých, ktoré sa približujú, sú stále a stále bližšie pri mne. Bojím sa, takmer sa trasiem. Potrebujem byť odvážna, čosi zistiť, ležať tu len tak a čakať, to určite nie. Nemôžem, odkedy som tu, [...]

Farby

01.07.2024

Únava, pomaličky prichádza. Dokonca je už tu. Cítim ju, začína sa mi rozlievať po tele, možno je to čosi ako kontrastná látka v lekárskej praxi. Možno pri magnetickej rezonancii či CT vyšetrení. Moja predstavivosť funguje na plné obrátky. Vidím ju, je farebná. Modrá je dobrá, pozdáva sa mi. Akoby to nemohlo byť inak. Vlastne, všetko je možné, aj červená by [...]

Poradie

16.06.2024

Hodinky, hľadím na ne a telom mi prejde nespokojnosť. Hm, nevyvíja sa to vôbec dobre, už teraz som v sklze. Ani mobilný telefón mi nedá pokoj. Lívia, večne aktívna, posiela mi správu, akoby nemohla vydržať. „Som mimo, ohlásim sa,“ píšem. Nech pochopí konečne, na svete nie je len ona a tie jej výmysly. Nedá pokoja, z kabelky sa ozve zvuk. Ďalšia správa. Nechcem [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.