Založ si blog

Stav

Slnko sa ešte neprebudilo, okolo mňa tma. Hustá, čierna, možno by sa dala aj nožom krájať. Moja profesorka, ona to tak hovorievala. Zrak neklame, tento pocit sa ma zmocnil okamžite po prebudení. Ťahám perinu vyššie, k telu sa mi dostal chlad. Odkopala som sa, toto sa mi stáva. Z času na čas. Privieram oči a chcem myslieť na niečo pekné. Všade okolo mňa je svetlo a ľudia, plno ľudí. Neviem prečo, ani kde som.

 

Možno by som sa to dozvedela, keby nie on. Leží si na nočnom stolíku povedľa mojej postele a vyzváňa. Budík, beriem ho do ruky. Už ani hláska, robím s ním poriadok. Niekoľkokrát sa natiahnem, jedna noha, druhá, zívnem s otvorenými ústami a pomaly vyliezam. Nechce sa mi, som presvedčená, že mám zostať v posteli. Letmý pohľad do okrúhleho zrkadla veľmi prívetivý nie je. Strapatá, oči zalepené, pokožka tváre pokrčená. Ešte aj tie vlasy, akoby mi od včerajšieho večera naskákali šediny. Dotýkam sa ich rukou, zisťujem ich stav. Tých teda je, v tvári sa mi formuje zdesenie.

 

Keby tu bola Denisa, kolegyňa z práce. Má o pár rokov viac a šediny sú jej téma. „Pozri sa, mám len tridsať,“ hovorí dookola a strká mi hlavu pod nos. Veľa toho nevidím, nemám okuliare. Nevadí, rozumiem jej. A ona mne. Lenže dnes to nie je o nej, ani do práce nejdem. Voľno, tak sa tomu hovorí, včera som ťahala do večera.

 

Zohýbam sa pri umývadle a šomrem. „Zasa ten chrbát, au, to je bolesť.“ Do dvoch rúk si naberám studenú vodu a máčam si v nej tvár. „Ááá, studené.“ Ale čo by som pre krásu neurobila, vraj to zaberá. Pre krajšiu pokožku. A tú ja chcem, dokonca potrebujem. Vidím stopy po vankúši a všeličo iné. Je toho toľko.

 

Zalievam si veľkú šálku kávy a uvažujem. Rýchlo, na nič pomalé nemám priestor. O chvíľu budem brázdiť ulice a potom… Sedieť kdesi v kancelárii oproti spotenej zaguľatenej ženskej, ktorá si ma bude premeriavať a hľadieť mi do tváre. A nebude nič vedieť o mojich schopnostiach. Fuj, aj takto môže vyzerať hľadanie novej práce.

Tag:

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.