Založ si blog

Polievka

 

Pohľad na hodiny, len taký rýchly, aj ten však hovorí za veľa. Zostáva mi ešte čosi, veľa toho však nie je. Mala som to vypočítané a teraz toto. Teória a prax, začína to byť zložité. „Gabika, chce ťa vidieť Rišo.“ Diana, jej hlas prišiel až ku mne, akoby sa odrážal od stien chodby. „Hm, práve teraz sa mi to nehodí,“ vysúkam zo seba. Na odpoveď nečakám, nie je treba. „Myslím to vážne,“ pridá jednu zo svojich myšlienok Diana. Suchárka jedna, ešte aj pousmiať sa zabudla. Poznám ju roky, ale teraz, akoby to ani nebola ona. „No a?“ snažím sa pôsobiť minimálne negatívne, možno by som chcela byť aj protivná. „Veď vieš, tie jeho plány,“ reaguje ona.

 

Nepochopila, jej myšlienkové pochody sú spomalené. Chcem jej poriadne vynadať a začať si z nej robiť žarty. Ako mnohí z nášho osadenstva. Chalani z technického oddelenia, tí sa chopia každej príležitosti, pri Diane to platí dvojnásobne. Nemôžem, ešte aj čas je proti mne. Otočím sa na podpätku, dnes mám také vyššie, nech aj nohy vyniknú. Rišo čaká, asi by som sa mala pobrať.  „Plány, plány…“ znie mi v hlave ešte skôr, ako otvorím dvere.

 

A som vo vnútri, za zelenými čalúnenými dverami. U Riša v pracovni. Voláme ho tak familiárne ako to chcel. Sebavedomý je, keď sa rozhodne ide si za svojím. Plány, už ma čakajú na stole. „Chcem si vypočuť tvoj názor,“ dostane zo seba a ústa formuje do úsmevu. Neopätujem ho, akosi sa na to necítim. Potrebujem odísť, asi som už mala byť na ceste. „Garáže,“ zapichne prst na určité miesto a ťahavým pohybom vysvetľuje ďalšie podrobnosti. Najnovší projekt, jeho srdcovka.

 

Sedím nad výkresmi a komunikujem s ním. Len čo zbadám spokojnosť v jeho tvári, lúčim sa. Chvatne, rýchlo. Schody beriem po dvoch, v spodnej časti sa takmer zrazím s Dianou. „Ty už končíš?“ pýta sa ma. Neodpovedám a nechám za sebou buchnúť dvere. Cesta autom odsýpa, už nie som ďaleko, len doprava poriadne zhustla.

 

Sídlisková bytovka, piate poschodie, cesta výťahom mi pomôže. Zvonček a za dverami šúchavý pohyb. „Ahoj, moja,“ objíma ma žena so striebrom vo vlasoch. Pristane jej to, dnes vyzerá super. „Dobrú chuť, zlatko,“ hovorí, len čo sa nakloní ponad stôl. Tanier polievky. Mäsová s cestovinami. Písmenková. Ponáram do nej lyžicu, spomínam a skladám slová.

 

Kedysi v detstve…robila som to, vyšlo mi slovíčko „mama“.

Tag:

Farby, 2. časť

18.07.2024

Strach. Krátke slovo z niekoľkých písmen. Prežívam ho. Hrozné, do uší sa mi tlačia zvuky. Všakovaké, niektoré pôsobia tupo, iné nie. Obávam sa, najviac tých, ktoré sa približujú, sú stále a stále bližšie pri mne. Bojím sa, takmer sa trasiem. Potrebujem byť odvážna, čosi zistiť, ležať tu len tak a čakať, to určite nie. Nemôžem, odkedy som tu, [...]

Farby

01.07.2024

Únava, pomaličky prichádza. Dokonca je už tu. Cítim ju, začína sa mi rozlievať po tele, možno je to čosi ako kontrastná látka v lekárskej praxi. Možno pri magnetickej rezonancii či CT vyšetrení. Moja predstavivosť funguje na plné obrátky. Vidím ju, je farebná. Modrá je dobrá, pozdáva sa mi. Akoby to nemohlo byť inak. Vlastne, všetko je možné, aj červená by [...]

Poradie

16.06.2024

Hodinky, hľadím na ne a telom mi prejde nespokojnosť. Hm, nevyvíja sa to vôbec dobre, už teraz som v sklze. Ani mobilný telefón mi nedá pokoj. Lívia, večne aktívna, posiela mi správu, akoby nemohla vydržať. „Som mimo, ohlásim sa,“ píšem. Nech pochopí konečne, na svete nie je len ona a tie jej výmysly. Nedá pokoja, z kabelky sa ozve zvuk. Ďalšia správa. Nechcem [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.