Založ si blog

Moja cesta: S poviedkami z blogu až k oceneniu od spisovateľov

Hra so slovami ma vždy bavila. Svoje prvé pokusy som starostlivo ukrývala – chýbal čas a štipka odvahy ísť s kožou na trh. 19. mája 2016 nastala tá správna chvíľa na premiéru.

Na blogu Denníka N sa objavila moja poviedka s príznačným názvom Prvá v poradí. Počas takmer štyroch rokov nasledovalo vyše 400 ďalších. Niektoré dlhšie, iné kratšie, veselé i vážne, plné všedných aj nevšedných hrdinov. Občas by ste v nich našli aj kúsok ľudí z môjho okolia či dokonca mojej maličkosti. Väčšina sa zrodila v metropole Slovenska, povestná múza ma však už kopla aj pod mohutnými tatranskými končiarmi či neďaleko Václavského námestia.

Začiatkom roka 2019 som sa odhodlala skúsiť šťastie v renomovanej celoslovenskej súťaži Poetická Ľubovňa. Do kategórie próza mohol každý autor zaslať maximálne tri poviedky, ktoré neboli publikované v knižnej podobe. Voľba bola ťažká, napokon som sa však rozhodla pre trojicu textov, ktoré moji pravidelní čitatelia určite poznajú. Začiatkom marca som sa dozvedela, že Farba, Partia a Lakovky zabodovali aj u poroty. Vďaka nim som sa v kategórii Próza nad 20 rokov umiestnila na druhom mieste.

Nečakaný úspech ma povzbudil do ďalšej tvorby. Momentálne mám na konte jednu e-knihu pre deti a intenzívne pracujem na ďalších literárnych počinoch. Mojím najbližším cieľom je dokončiť a vydať nový psychologický román. Už niekoľko týždňov navyše prispievam aj na svoju osobnú stránku darinamatichova.sk, kde nájdete množstvo nových poviedok, niektoré z nich dokonca vo zvukovej podobe.

Čo plánujem v roku 2020? Naďalej si užívať písanie. Núdzu o nápady rozhodne nemám, občas to však trochu zaškrípe s časom na ich realizáciu, a tak sa nechajte prekvapiť. Určite sa však o všetkých novinkách včas dozviete – napríklad na mojej stránke.

Stádo

12.06.2024

Ešte doma, kdesi v izbe. Sedí na posteli, nohy sa jej pohojdávajú. Vlasy voľne rozpustené, rukou si ich prehodí na opačnú stranu. Pravá či ľavá? Všetko jedno, vôbec ju neposlúchajú, chcú sa dostať kdesi, kde ich nechce ona. Lenže, toľko námahy, dnes je celá akási rozhádzaná. Možno slabá, vyčerpaná, akoby skutočne nevládala. Hm, tie elegantné poháre, no [...]

Dvaja

31.05.2024

Zelená všade naokolo, je jej toľko, moje oči majú dojem, že sa majú pásť. To je predstava, skutočne úsmevná. Trávnatý koberec, na ktorom si ktosi dal záležať. Kosenie, polievanie a tak. Jednoducho vidiek. Ráno, slnko sa pomaličky preberá k životu, medzi steblami trávy sa trbliece rosa. Kráčam, akoby som nohy kládla na mäkký koberec. „Dobré ráno,“ [...]

Vôňa

17.05.2024

Vrznutie bránky, potom stisk kľučky a ide sa dovnútra. Ruka ju neposlúcha, akosi nechce spolupracovať. Možno zdanie, stáva sa. Nie, nemýli sa, ani zamknuté nie je. Načo aj, vysoké ľalie, ruže ružové i červené, v rohu záhrady kútik levandule a materinej dúšky. Tá vôňa, akoby sa pretekali, ktorá rastlina sa presadí. Nádhera, to áno, ale… Ukradnúť nie [...]

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.