Založ si blog

Modrá

Izba, steny biele. Nuda, preletí jej hlavou, mohla tu byť nejaká farba. Hm, ona chcela, len keby ten jej chlap nebol taký tvrdohlavý. Lenže je, po otcovi, ten keď sa zaťal… Sú to už roky, ale o mŕtvych len dobre. Áno, ale čo je pravda, chce sa jej ešte podotknúť.

Melódia známej piesne pretne ticho panujúce v miestnosti. Telefón pridáva na intenzite. „Áno, zlatko,“ začína príjemným hlasom. Potom počúva bez jediného slova. „Čože?“ ozve sa odrazu a v tvári sa jej zračí hnev. „To ako dnes? A kedy prídeš?“ No nie, ešte toto jej chýbalo. Marek, už dávno mal byť doma. No dobre, zdržal sa, myslela si. A on takto, vraj ryby a príde po víkende.

Nervozita, oblieva ju, do tváre jej vstupuje teplo. Chce zostať pokojná, vyrovnaná sama so sebou. Ale kdeže, zasa to na ňu prišlo, bez varovania, len tak. Vlastne, celkom bez príčiny to nebude, za všetkým je jej manžel. A ten jeho hlúpy telefonát. Nepotrebovala ho, možno sa nemal vôbec ozvať a mohlo to byť lepšie. Však nie je malá a robí to tak aj ich jediná dcéra, naučila sa. A vôbec, za posledné roky aj tak nikam nechodí, jedine priateľská rybačka. Presne ako teraz, už vidí tú rybu na svojom tanieri. Pstruha má najradšej, nádherne mäkké mäsko.

Dosť bolo, povie si, keď sa u nej zintenzívni tvorba slín. Mňam, asi už aj pomyslenie na jedlo jej nerobí dobre. Posadí sa na posteľ a obzerá sa okolo seba. Steny, kdesi tam skončila, spomína si. Modrá, tá by sa jej páčila, jej predstavy sú pomerne konkrétne. Áno, sem by dala modrú, možno niekoľko odtieňov. Pri nízkej skrinke by nechala bielu, celkom tam pasuje. Zrkadlo, prebehne ho pohľadom, jej obľúbený kúsok, dostala ho do daru.

Posadí sa na posteľ a pozerá pred seba. Vidí sa tam. Tvár, akoby bez farby, očné viečka ovisnuté. Nečaká, náhlivo sa postaví, tento pohľad sa jej nepáči. Iná žena, hovorí si a rukami chytá tvár. Svoju vlastnú. Nie, toto nemôže byť ona, je si istá. A vtedy sa to stane, v zrkadle je iná žena. Vidí ju, akoby práve vošla do jej izby. Žiarivá pleť, vrásky žiadne, plné pery. Preľakne sa, potom sa však chytí. Danica, suseda z druhého poschodia. Vychádzajú spolu pomerne dobre, len keby nebola taká pekná. Závidí jej, dokonca to tak pomenúva. Občas, ale pred manželom nie, chlapom netreba povedať všetko.

Tag:

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.