Založ si blog

Biela

 

Ivana, Kamila, Lucia, Katarína, ale aj Denis, Patrik, Jakub a možno…

 

Kráča ulicou. Jej meno je zahalené tajomstvom, jedna z mnohých. Ticho, okolo nej žiadne zvuky, možno len jej rýchle kroky. Snaží sa, akoby musela. Sobota, celkom horúci deň a malá je ešte v posteli.

 

Myslí na ňu, len keby sa jej myšlienky neplietli. Dnes vstávala poriadne skoro, ešte aj Peter spal. A ten veru veľa nenaspí. Nepočkala ani na raňajky, možno pre ten svieži vzduch. Akosi ju poháňal. Odbehla len do obchodu, nepotrvá dlho a je späť.

 

Ráno je vzduch najlepší, horúčava ešte nedostala príležitosť rozvinúť sa. Tak jej treba, aspoň chvíľočku je v miernejšej podobe. Inak sa to nedá vydržať. Blíži sa, už má vchod takmer na dosah. Jeden pohyb rukou a…

 

Mení sa, jej tvár kdesi mizne, už ju takmer nevidno. Akoby to ani nebola ona, za všetkým je táto potvora. Drží ju v ruke a teraz… Niekoľko pohybov, už je na jej tvári, ukrýva ju takmer celú. Biela maska, nosila ju kedysi, nosí ju aj teraz. Vo vnútorných priestoroch. Pravda, toľko sa toho zmenilo, len to podstatné zostalo. Covid. Je tu, medzi nami, koluje tu, raz s menšou, potom väčšou intenzitou.

 

Vchádza do obchodu, ľudí plno a toľko zvedavých pohľadov. Pohľady súcitné, najmä však tie výsmešné. Tých teda je. Lenže ona, chce sa brániť. Aj ona je len človek a tá choroba, toľko následkov. Áno, necíti sa dobre, problémov príliš veľa, ani lekárska obec si nevie s nimi dať rady.

 

Lenže ten život, už dávno nie je, čo býval. Všetko sa zmenilo, aj ona sama. Pod ťarchou choroby a toho okolo nej. Pýta sa, kladie jednu otázku za druhou. Petrovi nie, ten je z toho nešťastný. Chápe ho, ona tiež. V skupine na Facebooku, tam takých ako ona je.

 

Lenže, to jej nestačí, ona ich chce stretnúť tu, chce s nimi prehodiť slovo či dve. Možno počuť nejaké povzbudenie do ďalšieho boja. Dlhý je a ona potrebuje vedieť, že nie je sama. Nechce vidieť okolo seba len tých, ktorí sa jej smejú otvorene či skryto. Nechce sa hanbiť za to, že v obchode nosí masku. No a čo?

 

Ďalšiu nákazu si nemôže dovoliť…  Poznám ju, ako aj niekoľko ďalších a nesmejem sa im…

Tag:

Farby, 2. časť

18.07.2024

Strach. Krátke slovo z niekoľkých písmen. Prežívam ho. Hrozné, do uší sa mi tlačia zvuky. Všakovaké, niektoré pôsobia tupo, iné nie. Obávam sa, najviac tých, ktoré sa približujú, sú stále a stále bližšie pri mne. Bojím sa, takmer sa trasiem. Potrebujem byť odvážna, čosi zistiť, ležať tu len tak a čakať, to určite nie. Nemôžem, odkedy som tu, [...]

Farby

01.07.2024

Únava, pomaličky prichádza. Dokonca je už tu. Cítim ju, začína sa mi rozlievať po tele, možno je to čosi ako kontrastná látka v lekárskej praxi. Možno pri magnetickej rezonancii či CT vyšetrení. Moja predstavivosť funguje na plné obrátky. Vidím ju, je farebná. Modrá je dobrá, pozdáva sa mi. Akoby to nemohlo byť inak. Vlastne, všetko je možné, aj červená by [...]

Poradie

16.06.2024

Hodinky, hľadím na ne a telom mi prejde nespokojnosť. Hm, nevyvíja sa to vôbec dobre, už teraz som v sklze. Ani mobilný telefón mi nedá pokoj. Lívia, večne aktívna, posiela mi správu, akoby nemohla vydržať. „Som mimo, ohlásim sa,“ píšem. Nech pochopí konečne, na svete nie je len ona a tie jej výmysly. Nedá pokoja, z kabelky sa ozve zvuk. Ďalšia správa. Nechcem [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.