Založ si blog

Lúka

 

Lúka, všade tráva. Zelená. Taká svieža, akoby sa viac farby do nej ani nevošlo. Jej oči to tak vidia. A kvety, je ich tu toľko, kdesi pri lese je začiatok. Pri tom strome, ukazuje prstom pre seba, len tak. „Takto sa to nerobí, taká veľká slečna.“ Ženský hlas, počuje ho celkom zreteľne. Hľadá pohľadom, obzerá sa dookola. Nikde nikto, teraz si je istá. Ale, pozná ju, tohto dojmu sa len tak nezbaví.

Premýšľa, ešte chvíľu sa pochybností nezbaví. Po chvíli si pozrie na nohy. Je bosá, jej prsty sú zaborené do trávy, akoby sa práve kúpali v zelenej. Je to príjemné, možno ku kobercu by to mohla prirovnať. Mäkký, dotýka sa jej chodidiel, občas ju pošteklí. Pohne nohou, zámerne, pohráva sa s tenkými steblami. Nádherná hra, páči sa jej, nechce, aby sa skončila. Raz jedna noha, potom druhá, nech sa pekne vystriedajú. Do očí jej svieti slnko jeho lúče sú teplé, zohrievajú ju. Nečaká, ruky natiahne pred seba. Sama nevie prečo, možno chce ešte trochu tepla, či dostala chuť dotknúť sa slnka.

A do toho kvety, tých tu je. Miešajú sa so zelenou, biele, žlté, modré, červené. „Aha, margarétka,“ zvolá natešene a už pri nej čupí. Odtrhne si jednu a vkladá si ju do vlasov. Ako kedysi. Spomienky, tlačia sa jej do priazne, vracajú ju do detstva. „Detstvo“, to zvláštne slovo, ktoré má pre ňu toľko podôb. Nevie sa rozhodnúť, chce či nechce spomínať. Musí, teraz nemá úniku, toľko myšlienok jej víri v hlave. Áno, ten hlas, pomaličky sa jej rozvidnieva. Bola to predsa ona, nikdy nechcela, aby ukazovala prstom. Bol to pre ňu akýsi prejav neslušného správania. A dievčatá, tie by nemali…

Drží sa toho, pochybí len občas, akoby to bol nejaký úlet. Ako dnes, stalo sa. Skloní hlavu, potom ju zodvihne. Hľadí do výšky. „Prepáč, mami, nechcela som.“ Rozcítená si kľakne a pomaličky položí svoje telo do trávy. Chce byť s ňou, možno by neváhala byť aj tam hore v jej blízkosti. Zovrela by jej ruky do svojich a držala by ich tak dlho, možno by ich ani nepustila. A hovorila by s ňou, je toho ešte toľko, čo jej nepovedala. Nestihla, možno sa ostýchala. A teraz… Musí sa odhodlať. Tá žena pre ňu spravila tak veľa. Steny detského domova sú jej svedkom. Odviedla ju, ukázala jej skutočný domov.

Už neleží v tráve, náhlivo vstáva. Pohybuje sa rýchlo a trhá kvety. Rozličné, tá rôznorodosť ju oslovuje, formuje ich do kytice. „Pre teba, mami,“ usmieva sa a pridáva ďalšie.

Tag:

Farby, 2. časť

18.07.2024

Strach. Krátke slovo z niekoľkých písmen. Prežívam ho. Hrozné, do uší sa mi tlačia zvuky. Všakovaké, niektoré pôsobia tupo, iné nie. Obávam sa, najviac tých, ktoré sa približujú, sú stále a stále bližšie pri mne. Bojím sa, takmer sa trasiem. Potrebujem byť odvážna, čosi zistiť, ležať tu len tak a čakať, to určite nie. Nemôžem, odkedy som tu, [...]

Farby

01.07.2024

Únava, pomaličky prichádza. Dokonca je už tu. Cítim ju, začína sa mi rozlievať po tele, možno je to čosi ako kontrastná látka v lekárskej praxi. Možno pri magnetickej rezonancii či CT vyšetrení. Moja predstavivosť funguje na plné obrátky. Vidím ju, je farebná. Modrá je dobrá, pozdáva sa mi. Akoby to nemohlo byť inak. Vlastne, všetko je možné, aj červená by [...]

Poradie

16.06.2024

Hodinky, hľadím na ne a telom mi prejde nespokojnosť. Hm, nevyvíja sa to vôbec dobre, už teraz som v sklze. Ani mobilný telefón mi nedá pokoj. Lívia, večne aktívna, posiela mi správu, akoby nemohla vydržať. „Som mimo, ohlásim sa,“ píšem. Nech pochopí konečne, na svete nie je len ona a tie jej výmysly. Nedá pokoja, z kabelky sa ozve zvuk. Ďalšia správa. Nechcem [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.