Založ si blog

Raňajky

Mráz, dnes poriadne prituhlo. Človek čosi také veľmi často nevidí, ani zima už nie je, čo bývala. Naťahuje sa, aj nejaké zvuky sa jej derú z úst. Konečne víkend, aspoň vie, že žije. V pracovné dni je to o ničom.

 

Káva, ešte tá jej chýba, skvelá chuť a vôňa. Úchytkom sa zastaví pri okne. To je nádhera, akoby práve odložila štetec. To nie ona, za všetkým je mráz, zasa raz ukázal svoje umenie. Ako kedysi, keď bola malá. Mama ju na to vždy upriamila, vedela v nej vzbudiť záujem. Bodaj by nie, toľko motívov a tie línie. Obdivuje ich, vôbec sa nezmenila, zostalo jej to aj po toľkých rokoch.

 

Buchnutie, nepríjemný zvuk, akosi ju z myšlienok vytrhol. Škoda, bolo to príjemné. Spustí hlavu, hľadí si na prsty na nohách. Lak červený, celkom pekný. Ale tá zima, prsty studené, chce to riešenie. Ponožky, najlepšie budú teplé, isto ju zahrejú. Jedna, druhá, hotovo. „Dobré ráno, Ivana.“ Dvihne hlavu a hľadí pred seba, cez dvere sa valí okrúhle telo chlapa. Jej chlapa. Akoby to ani vysloviť nechcela, ťažko sa jej to derie z úst. Kedysi dávno… Vlastne, tak dávno to ani je. Pamätá si. Štíhly, pohľadný, zábavný a v tomto duchu by sa dalo pokračovať ďalej.

 

Nie, nie, čosi tu nesedí, tento muž, to nemôže byť on. V ruke igelitová taška. „Rožky máš?“ pýta sa bez obalu. Aj raňajky by som si už dala. Ešte aj tá cigareta, akoby mu nehovorila, že vo vnútri sa nefajčí. „Nech sa páči na balkón,“ otvára dvere. Tvári sa prísne, musí nastoliť disciplínu, s chlapom to inak nejde. Kedysi, prebleskne jej hlavou. Taká mladá bola, plná elánu, ešte aj mužom verila. A potom prišiel on. Oči modré, strapatá štica, telo nádherne tvarované.

 

Kuchyňou sa ozve zasyčanie, netrvá dlho a na stole sa objaví plechovka s pivom. Aha, takto sa veci majú. Jej matka by povedala: „Prirodzený vývoj chlapa, vieš, po toľkých rokoch.“ Lenže ona je iná, ani ženy už nie sú ako kedysi…

Tag:

Poradie

16.06.2024

Hodinky, hľadím na ne a telom mi prejde nespokojnosť. Hm, nevyvíja sa to vôbec dobre, už teraz som v sklze. Ani mobilný telefón mi nedá pokoj. Lívia, večne aktívna, posiela mi správu, akoby nemohla vydržať. „Som mimo, ohlásim sa,“ píšem. Nech pochopí konečne, na svete nie je len ona a tie jej výmysly. Nedá pokoja, z kabelky sa ozve zvuk. Ďalšia správa. Nechcem [...]

Stádo

12.06.2024

Ešte doma, kdesi v izbe. Sedí na posteli, nohy sa jej pohojdávajú. Vlasy voľne rozpustené, rukou si ich prehodí na opačnú stranu. Pravá či ľavá? Všetko jedno, vôbec ju neposlúchajú, chcú sa dostať kdesi, kde ich nechce ona. Lenže, toľko námahy, dnes je celá akási rozhádzaná. Možno slabá, vyčerpaná, akoby skutočne nevládala. Hm, tie elegantné poháre, no [...]

Dvaja

31.05.2024

Zelená všade naokolo, je jej toľko, moje oči majú dojem, že sa majú pásť. To je predstava, skutočne úsmevná. Trávnatý koberec, na ktorom si ktosi dal záležať. Kosenie, polievanie a tak. Jednoducho vidiek. Ráno, slnko sa pomaličky preberá k životu, medzi steblami trávy sa trbliece rosa. Kráčam, akoby som nohy kládla na mäkký koberec. „Dobré ráno,“ [...]

hufnica

Útoky trollov i hackerov, trestné oznámenia. Zbierka pre Ukrajinu napriek problémom pokračuje

17.06.2024 09:31

Jednému z iniciátorov zbierky 15. júna po opakovanom nahlasovaní natrvalo zablokovali účet na platforme X.

Migranti / Hraničný priechod /

Z Mexika do USA sa nelegálne pokúšalo dostať 1,4 milióna ľudí

17.06.2024 09:04

Podľa inštitútu bolo medzi utečencami a migrantmi aj približne 3000 maloletých bez sprievodu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl: Vojakom nerozkáže, no môže vyhlásiť vojnu

17.06.2024 08:00

Peter Pellegrini sa od sobotňajšieho poludnia nestal len prezidentom Slovenska, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl.

Peter Pellegrini, slávnostný obed, inaugurácia

Pellegrini bude iný prezident ako Čaputová. S čím prichádza a kam budú smerovať jeho prvé kroky?

17.06.2024 07:00

Kým prezidentka Čaputová niesla do paláca odkaz právneho štátu či témy spojené so životným prostredím, Pellegrini prináša témy mieru a upokojenia.