Založ si blog

Vôňa

 

Vrznutie bránky, potom stisk kľučky a ide sa dovnútra. Ruka ju neposlúcha, akosi nechce spolupracovať. Možno zdanie, stáva sa. Nie, nemýli sa, ani zamknuté nie je. Načo aj, vysoké ľalie, ruže ružové i červené, v rohu záhrady kútik levandule a materinej dúšky. Tá vôňa, akoby sa pretekali, ktorá rastlina sa presadí. Nádhera, to áno, ale… Ukradnúť nie je čo, kľúč je kdesi v zámku, takto je to už roky, možno by ním už nikto ani nepohol. Bicykel, ani na ten nesmie zabudnúť, roky na rovnakom mieste, cez riadidlá sa ťahá niekoľko prameňov oranžových kvetov. Nejazdí, skončil ako dekorácia.

 

Kráča po kameňoch ležiacich jeden vedľa druhého, presne tak jej vychádza krok. Niekedy zastane a rukou sa dotýka ruží. Skloní hlavu a nasáva ich vôňu, nabažiť sa ich nevie. Potom sa zháči. Akoby sa ich dotýkala ona, jej ruka. Kdesi uprostred ruky znamienko, malé ale dobre viditeľné. Neprestáva, jemne chytá jednu hlavičku za druhou a zhlboka dýcha. Miluje ich, nezmenilo sa nič.

 

Posadí sa, ošarpaná lavička krásou nevyniká, stále jej však má čo povedať. Sedieť na nej, zvláštne, akoby sa pred ňou otvorili staré časy. Keď tu bola ona. Má pred očami jej tvár, vlasy stiahnuté do copu, pretkávané striebrom. Ležérna košeľa doširoka rozviata, pod ňou biele tričko. To je ona, žena, ktorá patrí do tohto obrazu, chce ju tam.

 

Drevené dvere, tlakom ich pootvorí a hľadí dovnútra. Slnko prenikajúce do miestnosti osvetľuje drobnulinké čiastočky prachu poletujúce sem i tam. Hlavu strčí dovnútra a premýšľa. Zastal tu čas, prebehne jej hlavou, keď sa zohne a z kresla zloží bielu plachtu. Váha, napokon sa však posadí. Odrazu sú všetky obavy v jej vnútri preč. Nebola tu dlho, asi až príliš, ale teraz… Dostala príležitosť. Nepremárni ju, chce byť s ňou. Oči privreté na maličkú škáročku, nie viac.

 

Žiadne rušivé vplyvy, len ja a ona. „Ahoj, mami, tak som tu…“

Tag:

Farby, 2. časť

18.07.2024

Strach. Krátke slovo z niekoľkých písmen. Prežívam ho. Hrozné, do uší sa mi tlačia zvuky. Všakovaké, niektoré pôsobia tupo, iné nie. Obávam sa, najviac tých, ktoré sa približujú, sú stále a stále bližšie pri mne. Bojím sa, takmer sa trasiem. Potrebujem byť odvážna, čosi zistiť, ležať tu len tak a čakať, to určite nie. Nemôžem, odkedy som tu, [...]

Farby

01.07.2024

Únava, pomaličky prichádza. Dokonca je už tu. Cítim ju, začína sa mi rozlievať po tele, možno je to čosi ako kontrastná látka v lekárskej praxi. Možno pri magnetickej rezonancii či CT vyšetrení. Moja predstavivosť funguje na plné obrátky. Vidím ju, je farebná. Modrá je dobrá, pozdáva sa mi. Akoby to nemohlo byť inak. Vlastne, všetko je možné, aj červená by [...]

Poradie

16.06.2024

Hodinky, hľadím na ne a telom mi prejde nespokojnosť. Hm, nevyvíja sa to vôbec dobre, už teraz som v sklze. Ani mobilný telefón mi nedá pokoj. Lívia, večne aktívna, posiela mi správu, akoby nemohla vydržať. „Som mimo, ohlásim sa,“ píšem. Nech pochopí konečne, na svete nie je len ona a tie jej výmysly. Nedá pokoja, z kabelky sa ozve zvuk. Ďalšia správa. Nechcem [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.