Založ si blog

Hriadky

Horúco. Možno ani nie, večer spŕchlo, nádherný jemný dážď nesúci so sebou potrebné osvieženie. Trvalo to dlho, toľko horúcich dní a rozpálených nocí, keď sa aj posteľná plachta lepila človeku na telo.

 

Je to preč, konečne. Prenikavé vrznutie dverí oznamuje, že Jana vyšla von. Jednoducho potreba, možno už zvyk. Odkedy sa sem nasťahovala hneď ráno ju to ťahá von. Je to osviežujúce a potom, sťahovanie z mesta, sú veci, ktoré tam nezažiješ. Balkón, to áno, isté možnosti dáva. Ona mala na svojom byte dokonca dva, každý na inú svetovú stranu. Lenže, tu je to o inom.

 

Dnes, proste nádhera, svieži vetrík sa jej pohráva s ľahkou košieľkou. Hodila ju  na seba bez premýšľania, v týchto teplotách toho človek veľa nepotrebuje. A ráno, treba sa osviežiť, je to také príjemné. Aspoň kúsok dňa, kedy človeka netrýzni horúčava. Terasa, dva nízke schodíky, smer záhradka.

 

Cibuľa, karfiol, rajčiny, papriky, obzerá hriadky jednu za druhou. Úroda už čoskoro bude, pomaličky dozrievajú prvé plody. Je zaujatá, svet okolo takmer nevníma. Až potom… „Dobré ránko, susedka,“ zdraví ju urastený chlapík za plotom. Vysoký je, svalnatý, jeho tvár zdobí široký úsmev. Neváha, s dobrou náladou a úsmevom v tvári opätuje pozdrav.

 

Niekoľko krokov po záhradke, keď zneistie. Podprsenku nechala doma, prsia sa jej pohojdávajú pri každom kroku zo strany na stranu. Akoby jej dávali najavo radosť z voľnosti. Lenže sused, jeho oči ju pozorujú, zvedavé sú. Ani bradavky sa nedajú zahanbiť, zachcelo sa im ukázať sa svetu, hrdo sa vystavujú na obdiv.

 

Čo teraz? Akoby si odrazu kládla túto otázku vo svojom vnútri. Je to cudzí chlap, ešte ho veľmi nepozná a teraz toto. Takto do záhrady nikdy nechodí, dbá na to. Možno zbytočnosť, ale… Rozhodne sa rýchlo, vracia sa do domu, toto jej stačilo. Ešte úchytkom pozrie na neho. Vidí úsmev, rovnaký ako pred chvíľou. No čo, dnes to dala po domácky. Buchne dverami a stráca sa v dome.

Tag:

Vôňa

17.05.2024

Vrznutie bránky, potom stisk kľučky a ide sa dovnútra. Ruka ju neposlúcha, akosi nechce spolupracovať. Možno zdanie, stáva sa. Nie, nemýli sa, ani zamknuté nie je. Načo aj, vysoké ľalie, ruže ružové i červené, v rohu záhrady kútik levandule a materinej dúšky. Tá vôňa, akoby sa pretekali, ktorá rastlina sa presadí. Nádhera, to áno, ale… Ukradnúť nie [...]

Spravodlivosť

05.05.2024

„Dobrý deň,“ zdraví srdečne, keď sa zháči. Spomalený krok a hlava pootočená smerom von. Hm, tma, kdesi tam hore žiarivý mesiac a on takto. Vraj deň. Kdeže, deň sa už dávno prehupol do noci, len niektorí to ešte nezbadali. On medzi nimi. Skoro ráno z domu a potom… Práca, dnes dorazil skutočne skoro. Privstal si, aby sa veci hýbali, je vedúci [...]

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Už žiadny priamy prenos z Gazy. Izrael zhabal novinárom kamery

21.05.2024 16:42

Izrael vyzval "národy civilizovaného sveta", aby vystúpili proti žiadosti hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) o vydanie zatykačov na členov vlády.

železnica, cyklotrasa, Poltár, Rimavská Sobota

Tragédia na železničnej stanici v Nitre, o život prišiel 16-ročný chlapec

21.05.2024 16:40

Policajná hliadka našla telo bez známok života v blízkosti železničnej trate pod sídliskom Klokočina.

taraba

Taraba avizuje zmeny pri novele zákona o ochrane prírody

21.05.2024 16:27

Novele zákona o ochrane prírody a krajiny sa parlament venuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Andrej Danko

Danko chce poznať čísla do médií. Nevieme, komu zavolať, ak o nás napíšete klamstvá, posťažoval sa

21.05.2024 16:10

Opäť vyhlásil, že dúfa, že štát bude schopný kontrolovať virtuálny priestor.