Založ si blog

Biela

 

Ivana, Kamila, Lucia, Katarína, ale aj Denis, Patrik, Jakub a možno…

 

Kráča ulicou. Jej meno je zahalené tajomstvom, jedna z mnohých. Ticho, okolo nej žiadne zvuky, možno len jej rýchle kroky. Snaží sa, akoby musela. Sobota, celkom horúci deň a malá je ešte v posteli.

 

Myslí na ňu, len keby sa jej myšlienky neplietli. Dnes vstávala poriadne skoro, ešte aj Peter spal. A ten veru veľa nenaspí. Nepočkala ani na raňajky, možno pre ten svieži vzduch. Akosi ju poháňal. Odbehla len do obchodu, nepotrvá dlho a je späť.

 

Ráno je vzduch najlepší, horúčava ešte nedostala príležitosť rozvinúť sa. Tak jej treba, aspoň chvíľočku je v miernejšej podobe. Inak sa to nedá vydržať. Blíži sa, už má vchod takmer na dosah. Jeden pohyb rukou a…

 

Mení sa, jej tvár kdesi mizne, už ju takmer nevidno. Akoby to ani nebola ona, za všetkým je táto potvora. Drží ju v ruke a teraz… Niekoľko pohybov, už je na jej tvári, ukrýva ju takmer celú. Biela maska, nosila ju kedysi, nosí ju aj teraz. Vo vnútorných priestoroch. Pravda, toľko sa toho zmenilo, len to podstatné zostalo. Covid. Je tu, medzi nami, koluje tu, raz s menšou, potom väčšou intenzitou.

 

Vchádza do obchodu, ľudí plno a toľko zvedavých pohľadov. Pohľady súcitné, najmä však tie výsmešné. Tých teda je. Lenže ona, chce sa brániť. Aj ona je len človek a tá choroba, toľko následkov. Áno, necíti sa dobre, problémov príliš veľa, ani lekárska obec si nevie s nimi dať rady.

 

Lenže ten život, už dávno nie je, čo býval. Všetko sa zmenilo, aj ona sama. Pod ťarchou choroby a toho okolo nej. Pýta sa, kladie jednu otázku za druhou. Petrovi nie, ten je z toho nešťastný. Chápe ho, ona tiež. V skupine na Facebooku, tam takých ako ona je.

 

Lenže, to jej nestačí, ona ich chce stretnúť tu, chce s nimi prehodiť slovo či dve. Možno počuť nejaké povzbudenie do ďalšieho boja. Dlhý je a ona potrebuje vedieť, že nie je sama. Nechce vidieť okolo seba len tých, ktorí sa jej smejú otvorene či skryto. Nechce sa hanbiť za to, že v obchode nosí masku. No a čo?

 

Ďalšiu nákazu si nemôže dovoliť…  Poznám ju, ako aj niekoľko ďalších a nesmejem sa im…

Tag:

Vôňa

17.05.2024

Vrznutie bránky, potom stisk kľučky a ide sa dovnútra. Ruka ju neposlúcha, akosi nechce spolupracovať. Možno zdanie, stáva sa. Nie, nemýli sa, ani zamknuté nie je. Načo aj, vysoké ľalie, ruže ružové i červené, v rohu záhrady kútik levandule a materinej dúšky. Tá vôňa, akoby sa pretekali, ktorá rastlina sa presadí. Nádhera, to áno, ale… Ukradnúť nie [...]

Spravodlivosť

05.05.2024

„Dobrý deň,“ zdraví srdečne, keď sa zháči. Spomalený krok a hlava pootočená smerom von. Hm, tma, kdesi tam hore žiarivý mesiac a on takto. Vraj deň. Kdeže, deň sa už dávno prehupol do noci, len niektorí to ešte nezbadali. On medzi nimi. Skoro ráno z domu a potom… Práca, dnes dorazil skutočne skoro. Privstal si, aby sa veci hýbali, je vedúci [...]

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

trump

Trump v newyorskom procese ako svedok obhajoby nevypovedal, súd sa blíži ku koncu

21.05.2024 23:42

Exprezident čelí obžalobe, že sfalšoval tri desiatky finančných dokumentov s cieľom zakryť platbu pornoherečke. Ide o jednu zo štyroch obžalôb.

alkohol, metanolová kauza

Distribútor z metanolovej kauzy je na slobode, odpykal si väčšinu trestu

21.05.2024 23:13

Jiří Vacula v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol.

Maďarsko Dunaj čln

Po nezvestných po zrážke lodí na Dunaji pátra 95 ľudí s 25 plavidlami

21.05.2024 21:07

Tragická zrážka motorového člna s loďou si v sobotu vyžiadala najmenej dve obete.

SR NRSR 12. schôdza zasadnutie BAX

Upokojiť atmosféru a neeskalovať! Aká je cesta k zmiereniu po atentáte?

21.05.2024 19:00

Zhodne odsudzujeme tých, ktorí cez atentát mobilizujú proti druhému táboru, či tých, ktorí ho ticho schvaľujú. Nájdeme (ďalšie) riešenia? Zapojte sa do pokračovania diskusie!