Založ si blog

Buchty

 

V kuchyni teplo a rušno. Pohybuje sa okolo sporáka, na nohách teplé papuče. Dostala ich do daru, nemôže za to, od nôh je jej stále zima. Má to mame, bola rovnaká. Hm, vôňa kakaa, ešte posýpku a pomaličky finišuje. V hrnci to tiež vyzerá zaujímavo, parené buchty sa dvíhajú hore a zväčšujú svoj objem.

 

„Moje obľúbené jedlo,“ vykríkne Anička a vybehne von. „Zostaň!“ kričí za ňou, chce, aby neodchádzala. Zbytočné, udržať ju vo vnútri je nemožné, nedá si povedať.  Tvrdohlavé dievča, chce sa jej povedať. Nepovie, zasekne sa jej to kdesi v hrdle. Vie svoje, nie je to celkom tak.

 

Ešte posledná várka buchiet, už ich dáva do hrnca a kochá sa pohľadom na ne. Vydarili sa, zmocní sa jej spokojnosť. Zvrtne sa, smeruje ku dverám. Pootvorí ich, do tváre jej fúkne studený vzduch. Smeruje do záhrady, rýchlym pohybom si zapína sveter.  „Anička,“ volá po dcére a naťahuje nohy. Chce byť vo vnútri, v teple. Zima, nerobí jej dobre,  lenže to dieťa. Nevidí ju, akoby tu ani nebola, všade okolo nej tma. Vie svoje, nikdy sa to nemení, musí tu byť.

 

„A mám ťa, zasa som ťa našla.“ „Ale, mami, veď vieš, ako to so mnou je.“ „Viem a preto som tu. Nemôžeš sa tu zdržiavať tak dlho, je zima. Prechladneš a potom sa z postele nedostaneš. A budeš musieť piť čaj. Čierny.“ Skúša to na ňu, čierny čaj je jedna z vecí, ktorú neznáša, nemôže ho ani cítiť. Sedí na strome na hrubočiznom konári a rukou ukazuje hore. „Pozri, je tam, sedí na kraji toho rožteka. Vidím ho.“ Dvíha hlavu a hľadí, chce splniť jej želanie. Čierna obloha a žiarivý mesiac, len toto vidí, nič viac.

 

Sú v kuchyni, konečne  ju sem dotiahla. Pomohla jej  v tom vôňa parených buchiet, ešte jej cez plecia prehodí sveter. Pre istotu, aby neochorela. „Mami, videla som ho, aj som mu kývala,“ hovorí jej a na tvári sa jej pohojdáva jemný úsmev. Po tejto vete sa pustí do jedla. Likviduje ho rýchlo a hltavo. Je šťastná a rozumie  jej svetu. Opakuje sa to každý deň. Musí byť s ním, chýba jej. A keby len jej.

 

Dcéru necháva v kuchyni a stráca sa v záhrade, Musí to skúsiť, smútok jej nedovolí dýchať. Dvíha hlavu a hľadí na mesiac. Nádherný je, konštatuje a hľadá jeho tvár… Otec a manžel.

Tag:

Vôňa

17.05.2024

Vrznutie bránky, potom stisk kľučky a ide sa dovnútra. Ruka ju neposlúcha, akosi nechce spolupracovať. Možno zdanie, stáva sa. Nie, nemýli sa, ani zamknuté nie je. Načo aj, vysoké ľalie, ruže ružové i červené, v rohu záhrady kútik levandule a materinej dúšky. Tá vôňa, akoby sa pretekali, ktorá rastlina sa presadí. Nádhera, to áno, ale… Ukradnúť nie [...]

Spravodlivosť

05.05.2024

„Dobrý deň,“ zdraví srdečne, keď sa zháči. Spomalený krok a hlava pootočená smerom von. Hm, tma, kdesi tam hore žiarivý mesiac a on takto. Vraj deň. Kdeže, deň sa už dávno prehupol do noci, len niektorí to ešte nezbadali. On medzi nimi. Skoro ráno z domu a potom… Práca, dnes dorazil skutočne skoro. Privstal si, aby sa veci hýbali, je vedúci [...]

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

trump

Trump v newyorskom procese ako svedok obhajoby nevypovedal, súd sa blíži ku koncu

21.05.2024 23:42

Exprezident čelí obžalobe, že sfalšoval tri desiatky finančných dokumentov s cieľom zakryť platbu pornoherečke. Ide o jednu zo štyroch obžalôb.

alkohol, metanolová kauza

Distribútor z metanolovej kauzy je na slobode, odpykal si väčšinu trestu

21.05.2024 23:13

Jiří Vacula v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol.

Maďarsko Dunaj čln

Po nezvestných po zrážke lodí na Dunaji pátra 95 ľudí s 25 plavidlami

21.05.2024 21:07

Tragická zrážka motorového člna s loďou si v sobotu vyžiadala najmenej dve obete.

SR NRSR 12. schôdza zasadnutie BAX

Upokojiť atmosféru a neeskalovať! Aká je cesta k zmiereniu po atentáte?

21.05.2024 19:00

Zhodne odsudzujeme tých, ktorí cez atentát mobilizujú proti druhému táboru, či tých, ktorí ho ticho schvaľujú. Nájdeme (ďalšie) riešenia? Zapojte sa do pokračovania diskusie!