Založ si blog

Guľky

Biela záclona prekrýva časť okna. Postavím sa na nohy a pozriem von. Zvedavá som, akoby som už chcela byť tam. Majka, sľúbila sa, vraj sa ukáže už okolo obeda. Hm, veľmi dochvíľna nie je, viem to o nej už dávno. Ale v triede medzi spolužiačkami patrí k tomu lepšiemu. Rozumieme si a sme takmer susedky, býva len o dva domy ďalej.

Slnko, oblaky, tak nejako na striedačku, počasie dnes vyzerá nestálo. A nech, začiatok víkendu si nedám pokaziť, žiadna škola, nič také. Nejaké povinnosti budú, možno domáce úlohy, so sedením v škole by som to však neporovnávala. Voľné dni sú super.

„Dobré ráno, slečinka!“ víta ma matka, ktorá sa netvári nadšene. Ešte som len dvere do kuchyne otvorila a už ten pohľad. Neznášam ho, prebehnú mi hlavou odporné myšlienky. Potlačím ich a rútim sa rovno ku kuchynskej linke. Cítim pachy, akoby sa mi miešali pod nosom. Neidentifikovateľné, hľadám ten svoj v spleti ostatných. Nič, akoby tu ani nebol. Ani nie je, už mi je všetko jasné, v mojom obľúbenom hrnčeku je biela káva. Hm, moje telo sa búri, mám chuť na kakao. A vôbec, cez víkend kávu nepijem, nechcem sa obmedzovať od rána.

Posledný kúsok vianočky a už ju počujem. „Keď zješ, prihlás sa!“ No jasné, matka, od skorého rána je plná energie. Akoby ani nespala. Pomaly prežúvam, možno proces jedenia zámerne spomaľujem. Radšej myslím na Janu a prísť by mala aj Denisa, teším sa. Posledné sústo, škoda, že toho na tanieri nemám viac, najradšej by som jedla ešte dve hodiny.

„Hotovo?“ pýta sa, akoby nevidela. „Dojedla som,“ odpovedám stroho, možno až nepríjemne. Nepáči sa jej to, má to v tvári, na tón môjho hlasu je citlivá. „Chop sa ich!“ ukazuje mi veľkú bielu misu plnú vody. Nič viac, vysvetľujúce slová neprichádzajú. Necháva ma osamote a stráca sa vo dverách izby.

Nôž, držím ho v ruke a trochu ním šermujem. Akoby ma to bavilo. Lenže nie, najradšej by som sa hádala. Namiesto štipľavých slov sa snažím, beriem do prstov jeden kúsok po druhom. Keby ma aspoň prsty neboleli. Bolia, najhoršie sú na tom vankúšiky.

„Máš hotové?“ pristaví sa pri mne a so záujmom nazerá do misy. „Aj tieto,“ ukazuje prstom na posledné kúsky zemiakov. „Tieto nejdú,“ oponujem jej. „Nevymýšľaj,“ dostane zo seba a mlčky ma pozoruje. Nenávidím ju, ten jej pohľad. Prečo mi to dáva robiť? Trápim sa s tým každý víkend, leto čo leto. Akoby ani iné zábavky neboli, len škrabanie nových zemiakov. Pozerám na tie guľky ukryté v hnedej šupke, tie za nič nemôžu. Ani ja nie, chcem sa vypariť z tohto miesta, čakajú ma priateľky. Som už veľká baba.

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?