Založ si blog

Krok

Dnes je zvláštny deň, pomyslím si. Hm, ani nie, sme uprostred týždňa a táto streda nie je ničím výnimočná. Teda, pre niekoho možno, pre mňa nie. Alebo aj, už mesiac sa pohybujem v tomto priestore.

 

Práve som si spomenula, začínam počítať, ale sedí to. Celkom presne. Štyri týždne, dá sa to vyjadriť aj takto. Jemne sformujem ústa do úsmevu, pokračujem v ceste. Moje oči, akoby sa zapichli do podlahy. Čoby, to len tie topánky. Vŕzgajú, už zasa. To je zvuk, krok čo krok, stačí mi nohu nadvihnúť. Nepríjemné, cítim sa tak zvláštne, nemusia o mne všetci vedieť, zvyknem byť nenápadná.

 

„Dobrý deň, pani učiteľka,“ počujem kdesi okolo seba. A je to tu, moja identita je odhalená, už sa neskryjem. „Dobrý deň,“ odpovedám v oficiálnej rovine a hľadím si na nohy. Viem, že musím, ten krok, korigujem, čo sa dá. Veľa nie, ale aj málo pomôže, aspoň to nie je také výrazné. Akoby som mala dlžoby u obuvníka, moja mama to tak vravievala.

 

Hm, zahýbam doprava a sledujem hlúčik detí. Čulá vrava, žiadne dievča, niekoľko chlapcov. Vek niekde medzi osem a deväť, viac nie. A medzi nimi on. Vyšší, vlasy šedivé, okuliare posadené nižšie na nose. Usmieva sa, gestikuluje rukami. Všetky oči na ňom, akoby ho hltali.

 

Neviem, tento obrázok, videla som ho už niekoľkokrát. Učiteľ hudobnej výchovy. Milý, príjemný, len keby… To podozrenie, začína to byť silnejšie ako ja. Nemôžem, nevšímať si, také čosi nedokážem. Práve naopak, jednoducho som taká.  Rypnem si, keď sa mi čosi nepozdáva.

 

Mesiac, pripomínam si, som tu ešte nová. No a? Pre mňa je dôležitá pravda a on… Proste sa mi nepozdáva, nedôverujem mu. A potom, sú to predsa deti.

Tag:

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

Hnedá

03.03.2024

Vôňa, vráža mi do nosa. Nádhera, kávové zrná, mám ich pred očami. Tie tvary, zbožňujem ich vo všetkých podobách. Akoby som sa práve ocitla v reklamnom spote, kochám sa pohľadom na ne. „No, len sa na ne pozri!“ chcem vykríknuť a dať to na známosť všetkým. Nech vedia, kde je ich krása a chuť. Áno, tá chuť dostane každého. Musí, nedá sa jej odolať. [...]

Vietor

17.02.2024

Deň či noc, neviem, akoby som ani nevedela čo so mnou je. Nevnímam, možno len… Aspoň svetlo, možno jeden jediný záblesk, hneď by som vedela. Tie oči, vyvíjam tlak, chcem si odlepiť viečka. Nič, dnes to jednoducho nefunguje. Nedokážem to napriek sústredeniu. Robím preto maximum. „Rob si čo chceš!“ Počujem hlas, akoby sa mi niekto vysmieval. Som ticho, [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.