Založ si blog

Ochráňme ich

Les. Už to nie sú len holé konáre, pomaličky sa to rozbehlo. Zeleň. No konečne, tisne sa človeku na jazyk. Vlastne, ešte je len apríl a tento rok je všetko akési rýchlejšie. Vysoké teploty sa striedajú s mrazivými ránami a kdesi uprostred toho všetkého ona.

Žena, matka. Tenká bunda prehodená cez plecia, vráskavou rukou sa opiera o francúzsku barlu. Stojí, ale vidieť, že ju to vyčerpáva. Pozerám po nej a kývnem jej na pozdrav. Dohoda, každý musí rešpektovať to svoje, všetko máme dohodnuté. Do detailov, bez veľkých rečí, žiadny blízky kontakt. Nič také.

Zvítame sa, hovoríme spolu, stojíme od seba na viac ako dva metre. Okolo nás príroda, les. Takto je to povolené, neporušujeme nič. Vzdialenosť, teraz je skutočne dôležitá, priblížiť sa je nevhodné. Novinky, čosi mám ja i sestra, ale i u matky sa všeličo nájde. Každý prezentuje to svoje. Chceli sme sa vidieť, ale najviac prosíkala ona. Matka, žena môjho života, presne tá, ktorá mi dala život. Kedysi dávno.

Cítim to, je to vo mne. Toto je však iný príbeh, je za ním koronavírus. Neviditeľný a malý, no poriadne zákerný. Útočí bez toho, aby človek o ňom vedel. Zraniteľní sme všetci, ale najhoršie sú na tom najstarší. Naše matky, otcovia. Nemôžem na to prestať myslieť, sú to tí, ktorých máme tak radi, točia sa okolo nich naše deti. Sú starí, ale chýbali by, v našich životoch majú svoje miesto, jednoducho tam patria.

Zariadenia sociálnych služieb, domovy dôchodcov, miesta, kde nájdeme práve tých najviac ohrozených. Zvýšená starostlivosť, hygiena, hovoria zodpovední. A zákaz návštev, zamedzenie kontaktov s vonkajším svetom, aby sa nákaza nedostala dovnútra.

A smútok v očiach i duši. Klienti, babky a dedkovia, ktorí sa nevedia dočkať vľúdneho slova od svojich najbližších. Potrebujú kontakt, už len ten im zostal, drží ich pri živote. Vychádzka, jediný kontakt s vonkajším svetom, lákavá príležitosť stretnúť sa so svojimi srdcu najbližšími. Kdesi na námestí, tam, kde oči ošetrovateľov nedovidia. Pohladenia, vrúcne objatia, žiadna bezpečná vzdialenosť. Sú šťastní, oči im svietia ako malým deťom. Koronavírus, to škaredé slovo, ktoré sa vtlačilo do ich životov. Nechcú ho počuť, aspoň chvíľu nie. Ale ako ich potom ochrániť?

Spravodlivosť

05.05.2024

„Dobrý deň,“ zdraví srdečne, keď sa zháči. Spomalený krok a hlava pootočená smerom von. Hm, tma, kdesi tam hore žiarivý mesiac a on takto. Vraj deň. Kdeže, deň sa už dávno prehupol do noci, len niektorí to ešte nezbadali. On medzi nimi. Skoro ráno z domu a potom… Práca, dnes dorazil skutočne skoro. Privstal si, aby sa veci hýbali, je vedúci [...]

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:50, aktualizované: 09:22

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová.