Založ si blog

Tma

Káva na stole, tá vôňa, vždy ma dostane. Ani chuťové poháriky nezaháľajú, ich aktivita sa zvyšuje, je to také prirodzené. Nemala by som, viem to veľmi dobre. Veľké hodiny na stene mi nedajú pokoj, akoby s tým museli začínať. Nemuseli, ale piť kávu o tomto čase, to sa skutočne nehodí. O pár minút hodina pred polnocou, pripomínajú mi skutočnosť.

Chlipnem si tak labužnícky, ako to len viem, akoby som si chcela niečo dokázať. Skvelá, konštatujem sucho a presúvam sa do kuchyne. Letmý pohľad po miestnosti mi dáva za pravdu, potrebujem ju, bez nej by to nešlo. Na kuchynskej linke záplava použitého riadu, kdesi v rohu nahádzaná kopa oblečenia. Ešte aj chrbát ma pobolieva, konštatujem pri nakladaní umývačky riadu. Trvá to už niekoľko dní, asi platničky. A potom, že vydržať bez kávy.

Ani nápad, beriem do rúk kvietkovanú šálku a pomaly sŕkam voňavý mok. Neponáhľam sa, skôr si ho vychutnávam. Chuť a energia, to mi dáva a v tomto období potrebujem jedno i druhé, viac ako inokedy. Opatrnými krokmi opúšťam priestory kuchyne, jemné vrznutie dverí ma rozruší. Spozorniem a zbavujem sa šálky, chcem mať voľné ruky.

Okolo mňa tma, hustá, čierna. Ale vidím ich, sú tam, priamo predo mnou. Roman rozvalený na manželskej posteli, otočený smerom ku mne. Spokojne odfukuje. Nádherné, tisnú sa mi na jazyk slová. Namiesto ich vyslovenia spravím niekoľko krokov. Stojím a hľadím pred seba. Je to také zvláštne, srdce mi zrýchľuje, cítim napätie, ktoré mi prechádza celým telom. Detská postieľka a v nej bábätko, nádherné voňavé. Krajšie ako káva, prebleskne mi hlavou. Doteraz nepoznané, ešte nikdy som to nezažila.

Lucka, bábätko, moje dieťatko. Slová a pocity, miešajú sa vo mne, som zmätená. Sú to už roky, tak veľmi som chcela, ale nedarilo sa. Aj Roman sa snažil. A odrazu, je tu spolu s nami, naša malá Lucka. Adopcia, slovo, ktoré som kedysi nechcela ani počuť, mi dalo tak veľa. Naše dieťa.

Tag:

Spravodlivosť

05.05.2024

„Dobrý deň,“ zdraví srdečne, keď sa zháči. Spomalený krok a hlava pootočená smerom von. Hm, tma, kdesi tam hore žiarivý mesiac a on takto. Vraj deň. Kdeže, deň sa už dávno prehupol do noci, len niektorí to ešte nezbadali. On medzi nimi. Skoro ráno z domu a potom… Práca, dnes dorazil skutočne skoro. Privstal si, aby sa veci hýbali, je vedúci [...]

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

nôž, krv, zranenie

Zradikalizovaný mladík pobodal muža v Perthe, austrálska polícia ho zastrelila

05.05.2024 06:22

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu.

Czech Republic V4

Babiš s ruskými vlajočkami na lícach a nevydarený náhradník exministerky. Strelila si Fialova vláda až tri rýchle vlastné góly?

05.05.2024 06:00

Europoslanec sa hanbí za predvolebnú antikampaň svojich straníckych kolegov a dianie okolo odvolania ministerky vyzerá ako politická tragikomédia.

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu skomplikoval požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Po sobotňajšej nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť.