Založ si blog

Sama

Noc, za oknom tma. Lampy svietia, ale život na uliciach utíchol. Stojím a pozorujem, mĺkvo, bez slova. Mám pocit, že tak to má byť, a keby aj, nikto okrem mňa tu nie je.  Ale iba chvíľku, akosi mi začína byť chladno. Po kúpeli sa mi to stáva, prejdem do izby a babuším sa do županu.

 

Hneď je to lepšie, keby tu bol Michal, pomyslím si. Púšťam z hlavy, ešte tri dni ho neuvidím, neodkladné pracovné povinnosti. Vlastne áno, domov príde, ale kedysi nadránom. A na ďalší deň znova, takmer ako kolotoč. Káva, obraciam svoju pozornosť smerom do kuchyne. Nemala by som, v tomto čase iste nie. Žehliaca doska a mám po nálade, tú som určite nepotrebovala vidieť. Nenávidím ju. Aha, vlastne, trocha pozornosti by som jej venovať mala. Moja blúzka, presne tú si chcem zajtra obliecť a takto pokrčenú asi nie. Netrvá dlho, namiesto pomyslenia na voňavú kávu sa oháňam žehličkou.

 

Hotovo, na dnes končím, mám toho naozaj dosť. Posteľ, to je ono, asi už len ju potrebujem. Perina vysoko, presne tak to mám rada. Čítala by som, knihu mám položenú na nočnom stolíku. Skúšam, posledná kapitola bola skutočne napínavá. Niekoľko riadkov a potom protesty mojich viečok. Privierajú sa samé od seba bez môjho pričinenia. Rezignácia, zhasínam svetlo, na dnes to bolo už naozaj všetko.

 

Zaspávam rýchlo bez komplikácií. A potom už nič, asi len tma. Alebo to u mňa nefunguje? Som kdesi, okolo mňa ľudia. Nie jeden, dvaja, je ich hneď niekoľko. Starší pán s paličkou, mladá žena, potom akýsi párik. Stretávam ich, som kúsok od nich. Zorientovať sa, to by som potrebovala, začína to byť nevyhnutné. Výťah, veľký, priestranný, jeho dvere sa otvárajú priamo predo mnou. Super, nastúpim. Lenže so mnou aj oni, je ich toľko, ani ich rýchlo nespočítam. Kabína moderného výťahu so zrkadlom v zadnej časti sa pohne a práve vtedy sa preľaknem. Rúška, je ich tu okolo mňa len niekoľko. Málo, okrem mňa najviac traja. Sme v pohybe a ja chcem začať kričať, pýtať sa. Prečo ich nemajú?

 

Telom mi trhne, z čela kvapká pot, očami si overujem miesto výskytu. Som doma vo svojej vlastnej posteli, rukou hľadám manžela. Ešte tu nie je, fuj, to bol odporný sen. Asi priveľa negatívnych správ za celý deň.

Tag:

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.