Založ si blog

Začiatok

Ráno, ten zvláštny čas, keď sa svet okolo nás prebúdza. Hm, niečo pre ňu, všetko jej príde také čisté, akoby nevinné. Nepremýšľa, jednoducho nechce, tak to cíti. Nový začiatok, ktorý prichádza po tmavej noci, je to pre ňu také svieže, možno až oslobodzujúce.

 

Vstáva skoro. Nemusí, jednoducho zvyk, chce si vychutnať každé ráno. V každom ročnom období. V horúcom lete, keď rána prinášajú príjemné ochladenie, počas jari, keď sa opäť rozvíja zeleň okolo nás a vtáky trilkujú a prinášajú radosť. Rovnako však na jeseň i v zime, keď sa tak radi ukrývame do svojich domov, aby sme unikli nepríjemnému chladu. Na počasí nezáleží, ráno ako ráno, všetky sú také okúzľujúce. Ulice pomaličky ožívajú, objavujú sa prví jedinci náhliaci sa za svojimi povinnosťami.

 

A potom je tu ona. Ukrytá vo svojom byte. Okno dokorán, do izby prúdi chladný vzduch, ktorý sa krúti okolo jej nôh. Studený je, predpoveď počasia zo včerajšieho večera bola presná, teploty poklesli k bodu mrazu, možno ešte nižšie. Nevadí, cez nohy si prehodí starú kockovanú deku a dýcha. Zhlboka, akoby chcela do svojich pľúc dostať čo najviac vzduchu. Cíti sa dobre, toto je ten moment, na ktorý sa tak tešila. Každý deň, znova a znova.

 

Na starej kuchynskej linke stojí červený hrnček. Natiahne ruku, skúša teplotu. Fíha, už aj horúci čaj jej vychladol. Privrie okno a pomaličky si vychutnáva medovkový čaj. Dnes si vybrala tento, každé ráno si dopraje inú bylinku. Popri tom z času na čas sleduje veľké hodiny. Je pokojná, ale nedočkavá. Odrazu hluk prichádzajúci z predsiene, akoby to boli dvere a kľúče. Čosi také.

 

„Dobré ránko,“ zdraví ju žena prichádzajúca do kuchyne. Mladá je, plná života a tvár jej zdobí úsmev. Opätuje ho, na tento okamih čakala. „Dobré ráno, Zuzka.“ Konečne, pravá ruka, ľavá, potom nohy. Ešte kabát, pohodlne sa usadiť na invalidný vozík a ide sa. Zuzka ju tlačí z bytu priamo do výťahu.

 

Teraz začína jej skutočné ráno. Milí susedia, priateľskí psíčkari a kontakt so životom.

Tag:

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.